LEXNET
  EUROPEAN INFORMATION SIA
   

   
 
 
 
    
 
 
Up
Next
 
    
Fælles regler
Sluttede formationer
Kæder og soutien
Artilleri
 

Belle Alliance

3.1.0 Fælles regler
3.1.1 SkydeenhederFor infanteri og kavaleri udgøres en skydeenhed af 10 figurer. I hver enhed kan en enkelt skydeenhed dog være på ned til 3 figurer. Der kan ikke opnås flere skydeenheder på ned til 3 figurer ved delt skydning, jf. 3.1.2.

For artilleri udgøres en skydeenhed af 2 artilleristfigurer. I hver enhed kan en enkelt skydeenhed dog være på ned til 1 figur. Der kan ikke opnås flere skydeenheder på ned til 1 figur ved delt skydning.

I skydefasen gennemføres alle skydninger samtidigt. Såfremt flere enheder samtidigt beskyder samme mål, betragtes dette som et fælles mål, jf. 3.1.5. Det tilsvarende gælder ved delt skydning, jf. 3.1.2, samt i fasen for fortsat skydning. jf. 1.1.1.

Alle skydninger, naboenheder og støtteenheder i forhold til et mål skal være fastlagt, før skydningerne gennemføres, jf. 3.1.6 og 3.1.7.

Såfremt vilkårene for skydning ikke er overholdt, gennemføres skydningen ikke, og der kan ikke udpeges noget nyt mål.

Tillæg og fradrag fremgår af skema 6 og 7, og tab og moralsk påvirkning fremgår af skema 12. En enhed i U eller FU kan ikke skyde.

3.1.2 Delt skydningHver enhed kan opdele sin skydning i 2 dele, idet artilleri kun kan foretage opdelingen i hele figurpjecer. Ved delt skydning foretages kun et terningkast, som er fælles for de to dele af skydningen.

Begge dele af den delte skydning skal foretages i samme fase, jf. 1.1.1. Der beregnes et fradrag for delt skydning, medmindre de to dele af skydningen rettes mod samme mål.

Såfremt det kun er den ene del af en delt skydning, der ikke kan gennemføres, jf. 3.1.1, foretages den anden del af skydningen, uden at et fradrag for delt skydning herved bortfalder.

Det forhold, at nogle figurer eller figurpjecer i en enhed ikke deltager i en skydning, indebærer ikke i sig selv, at skydningen betragtes som delt.

3.1.3 SkydelinierDe figurer i en enhed, som skal deltage i skydningen udpeges. For artilleri er det de deltagende figurpjecer, der udpeges.

Det kontrolleres for hver deltagende figur, om der kan trækkes en sigtelinie til et vilkårligt punkt på målet. Ved sluttede formationer kontrolleres der alene for figurer i forreste geled, idet figurer i andet geled har samme sigtelinie som figuren i forreste geled, jf. 3.2.0.

Sigtelinien skal ligge indenfor den enkelte figurs skudvinkel, som måles fra brikkens forreste hjørner og i forhold til enhedens front. Den maksimale skudvinkel er 45 grader for artilleri og 30 grader for infanteri og kavaleri.

Sigtelinien skal endvidere opfylde vilkårene for synsvidde, jf. 1.1.6, og må ikke gå gennem egne eller modstanderens figurer eller formationer, bortset fra tilfælde, hvor modstanderens kæder ikke beskytter mod beskydning, jf. 3.3.1, eller hvor artilleri kan foretage overskydning, jf. 3.4.2.

De udpegede figurer, der ikke overholder skudvinklen, kan ikke deltage i skydningen og kan ikke beskyde noget andet mål.

Herefter fastlægges et skudpunkt, som er midterpunktet foran forreste geled af de deltagende figurer, og den skydende vælger selv et træfpunkt på en af målets yderkanter. Skudlinien trækkes mellem skudpunktet og træfpunktet.

Skudlinien skal opfylde vilkårene for synsvidde, jf. 1.1.6, og må ikke gå gennem egne eller modstanderens figurer eller formationer, bortset fra tilfælde, hvor modstanderens kæder ikke beskytter mod beskydning, jf. 3.3.1, eller hvor artilleri kan foretage overskydning, jf. 3.4.2. I andre tilfælde gennemføres skydningen ikke, jf. 3.1.1.

Skudlinien skal ligge indenfor skudvinklen målt ved skudpunktet. Såfremt et valgt træfpunkt ligger udenfor skudvinklen, flyttes det til det nærmeste punkt, i forhold til det valgte punkt, som ligger indenfor skudvinklen. Såfremt det ikke er muligt at flytte træfpunktet indenfor skudvinklen, gennemføres skydningen ikke, jf. 3.1.1.

Det er figurernes placering på træfpunktet, der afgør om et mål regnes som værende i dækning. Dette kræver, at figurerne i forhold til skudlinien er placeret bagved og i brikkontakt med dækningen, eller for skov og bygninger, at figurerne er placeret i dækningen.

Afstanden til målet udmåles langs skudlinien, idet skudzoner fremgår af skema 13 og 14. Såfremt afstanden overstiger den maksimale skudzone, gennemføres skydningen ikke, jf. 3.1.1.

3.1.4 SikkerhedsafstandSikkerhedsafstanden er 10 procent af afstanden fra skudpunktet til en forbiskudt egen enhed, dog mindst halvdelen af den samlede frontbredde for de deltagende figurer i forreste geled eller for de deltagende figurpjecer. Sikkerhedsafstanden skal være overholdt ved udmåling vinkelret fra skudlinien til den forbiskudte egne enhed.

Samtidig må skudlinien bag et mål ikke gå gennem en egen enhed, som er mindre end 10 cm fra den beskudte enhed og indenfor den maksimale skudvidde, målt langs skudlinien.

Såfremt sikkerhedsafstanden ikke er overholdt, gennemføres skydningen ikke, jf. 3.1.1.

3.1.5 Fælles målSåfremt flere enheder samtidigt beskyder samme mål, gennemføres de enkelte skydninger særskilt. Den beskudte enhed modtager den moralpåvirkning, som svarer til det bedste resultat opnået af de skydende.

Såfremt flere skydende enheder påfører samme moralresultat, vælger den beskudte selv, i forhold til hvilken af disse enheder retræte og flugt beregnes, jf. 5.3.1 og 5.4.1.

De tab, som den beskudte enhed modtager beregnes særskilt for hver skydning, men tabene kumuleres, inden der rundes ned, jf. skema 12.

Det tilsvarende gælder for delt skydning, jf. 3.1.2.

3.1.6 NaboenhederDen skydende kan i skydefasen vælge, at nogle af de skydende enheder, der samtidigt skal beskyde samme mål, jf. 3.1.5, ikke gennemfører deres egen skydning, men i stedet skal regnes som naboenheder.

En naboenhed skal være i sluttet formation og have mindst halvt så mange figurer, der kan deltage i skydningen, som den skydende. Den kan kun være naboenhed for en enhed i trækket og kan ikke foretage delt skydning. Der kan kun opnås tillæg for en naboenhed.

Enheder i U eller FU kan ikke være naboenhed. En naboenhed skal være samme våbenart som den enhed, den er naboenhed for. En moderenhed eller soutien kan ikke være naboenhed for sin kæde.

Naboenheden regnes som havende skudt, jf. 4.1.3, og den mister forsyninger på samme terningkast som den enhed, den er naboenhed for, jf. 5.5.3.

3.1.7 StøtteenhederEn enhed har en støtteenhed, såfremt der befinder sig en egen enhed under 10 cm fra den støttede enhed, og der i forhold til støtteenhedens front kan trækkes en linie, som indenfor 45 grader rammer den støttede enhed.

En enhed kan kun være støtteenhed for en enhed i hver af trækkets skydefaser, og der kan kun opnås tillæg for en støtteenhed.

En støtteenhed skal være i sluttet formation og have mindst halvt så mange figurer som den støttede enhed.

Artilleri og enheder i U eller FU kan ikke være støtteenhed. Infanteri kan ikke støtte kavaleri. En moderenhed eller soutien kan ikke være støtteenhed for sin kæde. En enhed, der selv foretager skydning eller er naboenhed, kan ikke samtidig være støtteenhed.

3.1.8 Flanke og rygEn skydning regnes som flankeskydning, såfremt skudlinien har træfpunkt på målets flanke, og vinklen mellem skudlinien og målets flanke er mellem 45 og 90 grader.

En skydning regnes som rygskydning, såfremt skudlinien har træfpunkt på målets ryg.

3.1.9 KolonnevirkningVed beskydning af enheder i angrebskolonne opnås tillæg for kolonnevirkning.

Ved beskydning af enheder i marchkolonne opnås kolonnevirkning, såfremt vinklen mellem skudlinien og enhedens flanke er mindre end 30 grader. Ved beskydning af enheder i linie er det vinklen mellem skudlinien og enhedens front, der skal være mindre end 30 grader. Dette gælder ikke ved beskydning af en enkelt afprodset figurpjece.

Ved skydning med artilleri opnås kolonnevirkning endvidere ved beskydning af enheder opstillet i marchkolonne eller linie, såfremt skudlinien går gennem en bagvedstående enhed, der ikke er FU, og som er opstillet i sluttet formation mindre end 10 cm fra den beskudte enhed og indenfor den maksimale skudvidde, målt langs skudlinien.

Tab og moralsk påvirkning gælder alene for den beskudte enhed og ikke for den bagvedstående enhed.

Der opnås ikke kolonnevirkning ved beskydning af enheder, der ikke er opstillet i sluttet formation, men som ved beskydning skal regnes som linie, jf. 1.3.5, 1.3.6, 5.4.1 og 6.1.2. Der opnås tilsvarende ikke kolonnevirkning, ved at skudlinien går gennem sådanne bagvedstående enheder.

Indholdsfortegnelse
Næste afsnit
Stikordsregister